Sposób na eko-życie

Żywność, którą kupujemy codziennie w sklepie, musi przejechać setki, czasem nawet tysiące kilometrów. Z tej perspektywy można poddać w wątpliwość zdobycie się na heroiczny czyn odstawienia samochodu w ramach ochrony środowiska. Wspieranie lokalnego rolnictwa wydaje się dużo lepszym i rozsądniejszym rozwiązaniem, zwłaszcza że lokalna żywność niesie za sobą kilka innych korzyści. Przede wszystkim mamy pewność, że jest zawsze świeża. Zaufany rolnik nie zerwie pomidorów, gdy jeszcze są zielone, i nie będzie poprawiał ich wyglądu, gdy zaczną się psuć. Kupując lokalnie, pozyskujesz zawsze sezonowe owoce i warzywa, które urosły pod promieniami słońca, a nie w atmosferze wszechobecnej chemii. Mniejsze zużycie środków chemicznych to niepodlegająca dyskusji bezpośrednia korzyść dla środowiska. Żywność lokalna ma lepszy smak i jest tańsza (omijamy sieć pośredników). Poza tym wspieramy lokalnych rolników, a nie światowych gigantów, których jedynym celem jest sprzedaż, a nie dobra jakość żywności, która z kolei wpływa na stan twojego samopoczucia i zdrowia.

* CzaroMarownik 2013, wyd. Illuminatio

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s