Letnie przepisy według kuchni Pięciu Przemian

O kuchni według Pięciu Przemian pisałam przy okazji Wiosny w kuchni Pięciu Przemian, a nawet wcześniej – prezentowałam tę chińską metodę w oddzielnym wątku (Czym jest gotowanie wg Pięciu Przemian?).

Jako że wielkimi krokami zbliża się lato, chciałabym zaprezentować Wam dwa przepisy – tym razem na dania letnie – na moje ulubione pierogi i zupę z zielonym groszkiem i kalafiorem.

Palce lizać! 🙂

Pierogi z farszem z kurek i fasoli

SKŁADNIKI

Farsz:
O – ½ szklanki mączki z włoskich orzechów
Z – 20 dag kurek, 1 łyżeczka masła
M – 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 ząbek czosnku, szczypta pieprzu
W – sól do smaku, 1 szklanka ugotowanej białej fasoli

Ciasto:

Ugotować obrane ziemniaki:
O – wrzątek
Z – 5-6 ziemniaków
Z – 1 szklanka purée z ziemniaków (5-6 ziemniaków), ¼ kostki masła, 1 szklanka mąki kukurydzianej
M – szczypta gałki muszkatołowej
W – sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Na początku przygotować farsz. Kurki wrzucić na wrzątek i gotować przez 5 minut (długo gotowane stają się twarde), odcedzić. Dodać rozmaryn, czosnek, pieprz, sól, białą fasolę, zmiksować składniki farszu na jednolitą masę.
Przygotować ciasto. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować, dodać masło, jeszcze gorące zmiksować. Dodać mąkę kukurydzianą, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszać drewnianą łyżką.
Po przestudzeniu zagnieść ciasto ręką, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć palcami (ciasto jest dosyć miękkie i raczej trudno je rozwałkować).
Na środek placuszków nałożyć farsz, zlepić pierogi.
Gotować w głębokim tłuszczu do lekkiego zrumienienia.

 Zupa z zielonym groszkiem i kalafiorem

SKŁADNIKI
O – 1½ litra wrzątku, 1 liść laurowy, 1 liść świeżej szałwii, 1 liść świeżego lubczyku, kilka gałązek świeżego tymianku
Z – 1 łyżeczka masła, 4-5 ziemniaków, 1 marchew, 1 surowa czerwona papryka, 1 łyżeczka sproszkowanej papryki, świeża kukurydza z jednego kaczana, ½ szklanki zielonego groszku
M – 1/3 kalafiora, 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka świeżego oregano, kilka listków świeżej bazylii
W – sól do smaku
D – 1 gałązka świeżego estragonu, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka świeżej natki pietruszki
O – 1 łyżka świeżego koperku

zupa

PRZYGOTOWANIE

Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać liść laurowy, szałwię, lubczyk i tymianek. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę (w podanej kolejności) oraz kukurydze, zielony groszek, posiekaną cebulę oraz wszystkie przyprawy.
Zupę gotować przez około 30 minut. Dodać śmietanę, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek.

BON APPETIT!:)

* Przepisy pochodzą z książki „Lato w kuchni Pięciu Przemian” autorstwa Anny Czelej.

Więcej informacji o kuchni według Pięciu Przemian możecie znaleźć TUTAJ >>

Reklamy
By nastoletniaczarownica Posted in MAGIA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s