Wiosenne przepisy wg kuchni Pięciu Przemian

O Pięciu Przemianach już wam pisałam. Teraz chciałabym zaprezentować kilka wiosennych lekkich przepisów. Ponieważ po zimie  nasz organizm tęskni za świeżymi warzywami, owocami i zieleniną i często brakuje mu witamin, dobrze jest o to zadbać. Można także spróbować oczyścić organizm, a przez to go wzmocnić. Jak to zrobić? Oczywiście – poprzez odpowiednio skomponowane posiłki. Najlepiej ze świeżych składników, sezonowych, czyli wiosennych i lokalnych.

Kilka przepisów znalazłam w książce „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian” autorstwa Anny Czelej. Swoją drogą to bardzo ładnie wydana, kolorowa, publikacja. Pamiętajcie jednak, że gotowanie według Pięciu Przemian polega na dodawaniu składników w odpowiedniej kolejności. Jest to bardzo ważne, gdyż dzięki temu potrawy są lepsze w smaku, zdrowsze i bardziej harmonijne. Na dziś proponuję między innymi:

Zupa z młodymi warzywami

Składniki:

O 1 litr wrzątku, 1 liść laurowy, 1 liść świeżego lubczyku, 1 garść świeżego majeranku, 1 garść świeżego tymianku

Z 1 łyżeczka masła, kilka młodych ziemniaków, kilka pieczarek, kawałek słodkiej surowej papryki, 2 młode marchewki, 1 łyżka zielonego groszku, 1 łyżka kukurydzy

M 1 cebula, 1 młody por, kawałek młodego selera, 1 młoda pietruszka, 1 ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 gałązka świeżego rozmarynu, kilka listków bazylii, kilka liści selera, szczypta czarnego pieprzu

W sól, ½ łyżeczki sosu sojowego

D 2 małosolne ogórki, 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać i pokroić.

Zagotować wodę. Dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, na końcu (gdy pozostałe składniki w zupie będą miękkie) dodać ogórki małosolne. Jeszcze chwilkę gotować.

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian, s. 45

 

Surówka z rukolą

Składniki sosu:

O ½ pęczka świeżego koperku

Z 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka majonezu

M 1 ząbek czosnku

W 1 łyżka fety

 

Składniki surówki:

D 2 pomidory

O ½ dużej lub 1 mniejsza sałata

Z 1 słodka surowa papryka, 1 ogórek

M ½ pęczka szczypiorku, 1 garść świeżego oregano, 1 garść rukoli

Przygotowanie:

Do salaterki wsypać posiekany koperek, wymieszać z oliwą i majonezem.

Dodać posiekany czosnek i fetę. Dokładnie wymieszać.

Dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, sałatę, pokrojony ogórek, pokrojoną paprykę, posiekany szczypiorek i oregano, dodać rukolę.

Wszystkie składniki wymieszać.

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian, s. 91

BON APPETIT!:)

Reklamy
By nastoletniaczarownica Posted in MAGIA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s