CZYM JEST GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN?

Oprócz właściwości yin-yang ważną klasyfikacją jest pogrupowanie produktów spożywczych według pięciu smaków, a także Pięciu Przemian na zasadzie korelacji zjawisk:

  1. Smak gorzki – Przemiana Ognia – lato, radość, serce, krążenie, seks, jelito cienkie
  2. Smak słodki – Przemiana Ziemi – późne lato, harmonia, śledziona-trzustka, żołądek
  3. Smak ostry – Przemiana Metalu – jesień, smutek, płuca, jelito grube
  4. Smak słony – Przemiana Wody – zima, odwaga, lęk, nerki, pęcherz moczowy
  5. Smak kwaśny – Przemiana Drzewa – wiosna, intuicja, wątroba, pęcherzyk żółciowy

To ustalenia, dzięki którym poznamy wpływ produktów o określonym smaku na korelujący z nim organ wewnętrzny, a także właściwości yin, yang lub yin-yang.

Poznając powyższe zasady można ugotować każdą potrawę, z kuchni polskiej, regionalnej, wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej korzystając przy tym z sezonowych, ogólnodostępnych produktów. Żeby rozsądnie stosować metodę Pięciu Przemian w kuchni i gotować potrawy sprzyjające zachowaniu równowagi, wystarczy, zrozumieć i przyswoić działanie danych produktów żywnościowych w zależności od ich właściwości. Dzięki temu każdego dnia przyrządzisz zdrowe, harmonijne, pożywne i pyszne dania.

* wkuchnipieciuprzemian.pl

Reklamy
By nastoletniaczarownica Posted in MAGIA

One comment on “CZYM JEST GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN?

  1. Pingback: Letnie przepisy według kuchni Pięciu Przemian | NASTOLETNIA CZAROWNICA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s